Egyházak

Katolikus egyház Nagymacson

A Domonkos Rend szerzetesei 1942-ben telepedtek vissza Debrecenbe, és önálló plébániát is kaptak tevékenységükhöz: a Szent László-templom és plébániát (a mai Füredi út. 6.szám alatt). A nagykiterjedésű tanyavilág lakóinak lelkigondozása ugyancsak az ő feladatuk volt. ( Hortobágy, Kösülyszeg, Óhattelekháza, Nagymacs, Téglavető, Józsa)

A rendházba került P. Juhász László plébánosi, P. Deli Antonin és P. Hidas Vilmos segédlelkészi minőségben, segítő testvérnek pedig fr. Mátay Pál lett kijelölve.

Részletek a Szent Lászlóról nevezett Dominikánus plébánia Historia Domusából („háztörténetéből”):

1942-1948

A rend feloszlatása (1950) után is a Szent László plébánia látta el a hitoktatást a településen.

A domonkosok 1990. szeptember 1-jén tértek vissza ismét Debrecenbe. 1997-ig Nagymacs is misézőhely volt.

Fotókból:

 

Debrecen-Ondód-Macsi Református Egyházközség

Az Ondód- Macsi Református Egyházközség közel 3000 lélekkel és 24 tagú presbitériummal 1949-ben alakult meg. Első önálló lelkésze dr. Rápolty Árpád, aki nehéz időszakban, 1949-től 1976-ig szolgált ebben a kis tanyasi gyülekezetben. A tanyák lakosságát a 60-as években falvakká tömörítették, így alakult meg három kis település: Ondód, Kismacs, Nagymacs.
Az egyházközségnek a nagy debreceni egyházközség építtetett egy épületet, amely Ondódon található, ez szolgált parókiaként és gyülekezeti teremként is. Rápolty nagytiszteletű nyugdíjazása után az ondód-macsi egyházközség gondozását a nagytemplomi egyházközség egykori lelkipásztora, Tankó István vállalta el, aki nyugdíjas lelkipásztorként végezte ezekben a kicsiny gyülekezetekben szolgálatát. A lelkipásztor igehirdetéseivel és tanításaival igyekezett összetartani ezt a gyülekezetet. Halála után Ráczné Veres Sára lelkipásztor lett a gyülekezet missziói lelkipásztora.
Mára a gyülekezet létszáma erősen megcsappant, köszönhetően az elmúlt rendszernek, igaz, Tankó István lelkipásztor vezetésével ébredés indult a gyülekezet életében. Gyülekezetünk létszáma 60 fő körül alakul, presbitériuma 3 fős.
Az egyházközség területén működik még egy óvoda és egy iskola, ahol rendszeres, a tantervbe beépülő hittanoktatás folyik. Istentiszteleti alkalmaink minden vasárnap 9.30-tól Nagymacson a gyülekezetei házban vannak, Kismacson havonta egyszer, a hónap második vasárnapján 11 órakor családi háznál tartjuk. Ondódon minden hónap harmadik vasárnapján 14 órától van istentisztelet.

2019. januárjától Lovász Márton lelkész vezeti a gyülekezetet.

ondod-jegyzokonyv-alahuzva

 

Szivárvány, 2014. 5. szám

szivarvany_2014_5-ifinap

 

A gyülekezet egyik programsorozatáról a Közösség című folyóirat 2018. 2. számában